JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 18 września 2016

Cytrynowe ciasto wg Marthy Stewart


Wg przepisu z programu Martha piecze.
Ciemne ciasto kruche:
3/4 szklanki (cup) masła (ok. 170-180 g)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Masło należy pogotować do chwili lekkiego zbrązowienia i wytrącenia się ciemnych osadów. Uważać aby się nie przypaliło. Mocno ostudzić tak aby powróciło do stanu trwałego :-)
Suche składniki wymieszać.
Ucierając ostudzone masło dodać mąkę, cukier i sól. Krótko wyrobić.
Blachę wielkości 23x33x5 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przenieść ciasto. Rozłożyć na całości blachy - grubość ok. 1 cm. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
Piec w 175st przez 25 min.

Masa cytrynowa
6 jajek+1 żółtko
szczypta soli
0,5 szklanki mąki pszennej
2,25 szklanki cukru pudru
1 szklanka soku z cytryny
skórka starta z 1-2 cytryn
Jajka ubić.
Do mąki, cukru pudru i soli dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszać.
Następne dodać do ubitych jajek i jeszcze krótko ubijać.
Masę jajeczną przełożyć na gorący spód.
Piec w 150st przez ok. 30 min.
Po ostudzeniu pociąć na kwadraty i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ciekawa receptura :) Ciasto wydaje się być dość słodkie, a zarazem kwaśne! Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń